Introduktion til Fotogrammetri – del 1

Sådan laver du 3D-billeder og 3D-modeller af dine fund

DSF MAU: Mini-kursus, Niels-Søren Bøgh

Forudsætninger: Ingen, en mobiltelefon/iPad, ingen dyk
Formål: Introduktion til Fotogrammetri, som en marinarkæologisk metode

Fotogrammetri er en metode til at lave fotos af en genstand om til en 3D-model.

Herunder ser du et eksempel på en flinteflække, der er blevet digitaliseret til en 3D-model.
Når du færdig med dette mini-kursus, så kan du lave dine egne 3D-modeller af dine fund!

3D-modeller kan efterfølgende anvendes til at lave grafiske repræsentationer, modellering eller repliklas af fundet.

Med grafiske repræsentationer forstå f.eks. at man få en billedfil, som man på en computer kan rotere i 3D og derved kan se genstanden fra alle vinkler og zoom ind for at se detaljer. Man, kan f.eks. også lave en fil, der er en lille film, hvor genstanden automatisk rotere, så andre f.eks. kan se genstanden fra mange vinkler. Dette kan f.eks. bruges i databasen Fund og Fortidsminder eller i et Facebook opslag.

Med modellering forstås, at man har opnået at 3D-modellen af genstanden er blevet til en modelfil, som f.eks. kan printes af en 3D-printer. Man kan på den måde f.eks. sende en model af et fund til en arkæolog, der så kan printe en kopi eller se fundet i detaljer på en computer.

Det mest fantastiske ved denne teknologi er, at den nu er udviklet så meget, så hvem som helst kan hurtigt kan lære lave fotogrammetri ved brug af en simple app på en mobiltelefon. Kan du tage et billede med mobil telefon, så kan du også lave en 3D-model med fotogrammetri, sværere er det ikke!

I MAU har vi set på de mange 3D-scanner apps, der kommet de sidste par år. Vi har specifik ledt efter en brugervenlig app*, som alle kan bruge på både iphone, ipad og android, samt uden at mobiltelefonen skal have særlig hardware som f.eks. LiDAR. Vi ønsker heller, at I som marinarkæologi entusiaster skal tvinges ud i månedlige abonnementer osv. for at være med. Valget er derfor faldet på en app der hedder Qlone 3D Scanner. Den har både en gratis version og en professionel version som har en engangsbetaling på ca. 250,- Appen kan hentes i App Store eller fra Google Play. Man kan læse mere om appen her: https://www.qlone.pro og der ligger masser af Qlone-videoer på youtube.com om hvordan man bruger appen.  

*) Qlone er også velegnet til børn og appen bruges f.eks. i undervisning på folkeskoleniveau.

Næste